Geram!

Eeeeee boring! Bosan betul lah!
Pernah tak masak ikut resepi tapi rasanya... sungguh tak sedap.

Dah berbulan saya nak makan rojak mamak atau pasembor. Kalau pasal bahan-bahan nak cicah tu, senang je lah nak bikin. Ni kuahnya ni. Macam mana nak buat yang sedap sehingga menjilat kaki? Kalau boleh, yang rasanya akan-akan kuah rojak india singapore. Yang berwarna oren menyala tu. Kalau kena baju, gerenti susah nak cuci.

Tinjau punya tinjau ada juga dua tiga resepi. Yang saya pilih adalah "Dari dapur Mami". Bukan main banyak bahan nak bikin kuah - ada epal hijau, epal merah, tomato hidup, nenas sehiris, oats lagi. Dah bikin satu periuk besar! Rasanya? Masam tak terhingga! Dah letak gula dan bermacam-macam lagi masih tak sedap. Sedap buang dalam tong sampah saja.

Cuba lagi resepi lain tapi masih tak betul jugak. Isyhhh... dah tahap ni dapur macam kilang petai kena bom. Nak tak nak, sedap tak sedap kena telan juga dahhh.....

5 comments:

Nani said...

Kesian betul....Kalau kat Singapore, I sarankan belije... Kat Tampines, ada Rojak Mama namanya Mahabub - sedapnya tak terhingga....tapi macam mana nak kirim kat sana....

Mulan said...

sabar.. sabar.. cuba lagi..

Anonymous said...

try cari resepi di cyberkuali, www.thestar.com.my resepi dari amy beh. memang sedap saya pernah try

Unknown said...

Baru jumpa blog ini....mengancam....saya ni, melayu singapura di nz, tapi....ok, di sini resepi rojak india singapura, sedapnya dijamin, sudah dicuba dan sangat sukses!!
1kg keledek (kulit merah, better) di rebus dan kisar dengan air 3 liter, masukkan ke dalam periuk dan campur:- 200g gula, 100ml tomato sos, 150g kacang tanah yang digoreng dan ditumbuk 1/2 kasar 1/2 halus, 10 biji lada merah, 2 biji bawang putih dan 1/2 jari halia yang dikisar halus, garam secukup rasa, masak hingga mendidih .... masukkan 2 sudu makan bijan (sangai). Selamat mencuba

melayudilondon said...

Mmmm baca bahan je dah rasa sedap. Nanti mesti cuba. Terimakasih :¬)