Sibuk menyambut Syawal















Semalam kami kelam-kabut pergi ke Wing Yip. Ye lah, nak raya ni memang lah kena masak sedikit. Walaupun dah dijemput ke rumah teman, tak sah kalau dapur tak berasap raya-raya ni.








Beginilah hidup di rantau. Rendang pun kira semi-instant tapi nak bikin sedap sikit tu, letak sikit kunyit, serai dan lengkuas. Tak ada kawah masak rendang - hanya masak dalam periuk terus masuk oven.



Rempah tumis seperti kayu manis, buah keras dan cengkih pun tak dilupa.


Ayam masak merah dalam kuali.


Mana nak dapat janur kat U.K. ni? Terpaksa pakai ketupat plastik Adabi ni. Nak bikin sambal tu tak pakai cili kering. Bukan takde cuma mahal. £4.94 utk satu peket sederhana. Baik pakai harissa yang tak tumpah bagai cili boh

3 comments:

Nani said...

Eh wah...handal awak masak ayam masak merah...nampak macam banyak...awak jamu siapa makan?

Kak Teh said...

sedap nampaknya kari ayam menggelegak! tak nampak pun katmawar and rumah midah?

melayudilondon said...

KT, ada lah. cuma berselisih dgn awak. hehehehe

amalia - tu tak banyak. dah abis dah....